« 2007.01.24 AMSTERDAM: APaNGO Local Community Participation Conference [EN] | Main | 2006.11.30, Amsterdam, FORUM: Multicultural neighbourhoods: Integration and Participation!? [en] »
jeudi
nov.302006

2006.11.30, Amsterdam, FORUM: Multiculturele wijken: ontmoetingsplekken voor actieve participatie van bewoners!? [NL]

> Résumé [EN]

Type: Eéndaagse conferentie. Organisatie: FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, Utrecht, Nederland.
Datum: Donderdag 30 november 2006; 9.00 - 16.30 uur. Plaats: Beurs van Berlage, Beursplein 1-3 Amsterdam
forum-titelbalk.gif

Voor wie: Professionals uit de zorg- en welzijnssector, de overheid, de corporatiesector, bewonersondersteuning, ontwikkelaars en bewoners, adviseurs, die zich bezighouden met stedelijke vernieuwing en herstructurering van multiculturele wijken.
Documentatie: Tijdens de conferentie krijgen alle deelnemers een documentatieset uitgereikt.
Workshops: In het programma worden in acht verschillende workshops aangeboden. U kunt tijdens de conferentie deelnemen aan twee workshops.
Kosten: De deelname kosten bedragen € 75,00 per persoon. U ontvangt hiervoor een ‘Atelierbox’ met 11 multimediale publicaties.
Informatie en aanmeldingen: FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, Postbus 201 3500 AE Utrecht fax: 030 - 296 00 50 Servicecentrum Integratiebeleid Programma Sociale Cohesie Secretariaat Servicecentrum Integratiebeleid, Allette Saaltink e-mail: a.saaltink@forum.nl tel.: 030 – 2974 278 EN Secretariaat Programma Sociale Cohesie, Alia Afkir e-mail: a.afkir@forum.nl tel.: 030 – 2974 223 .
Informatie over programma etc: FORUM -Agenda's.

Uit de aankondiging door FORUM:

Het beter maken van multiculturele wijken
Het verbeteren en het differentiëren van het woningaanbod zijn hoofddoelstellingen van lokale overheden en woningbouwcorporaties bij stedelijke vernieuwing en herstructurering van multiculturele wijken. Maar overheden en woningbouwcorporaties ontwikkelen ook steeds meer andere initiatieven als huisvesting voor specifieke doelgroepen (allochtone ouderen), multifunctionele gebouwen (Brede School, Open Wijkschool) en kleinschalige business centers voor startende ondernemers. Een integrale aanpak in fysieke, sociale en economische plannen krijgen steeds meer aandacht bij stedelijke vernieuwing en herstructurering.

Discussie en kennisuitwisseling over stedelijke vernieuwing, herstructurering van multiculturele wijken en het actief betrekken van bewoners bij veranderingsprocessen. Onderwerpen die de laatste jaren op veel aandacht mogen rekenen in het politiek en maatschappelijk debat.

Het volledige programma en de inhoud van de workshops kunt u downloaden, hierin is een aanmeldformulier opgenomen [pdf-document].
multiculturelewijken.pdf >

Inleiders oa.: Samira Abbos, TK-lid PvdA; Aaron Betsky (directeur NL Architectuur Instituut); Prof. Dr. Ronald van Kempen (Universiteit Utrecht/Netherlands Institute for City Innovation Studies) over:Internationale stedenproblematiek en multiculturele samenlevingsproblemen.

444887-492616-thumbnail.jpg
RESTATE Final Report, Utrecht, February 2006
[e-urban:] Van Kempen
leidde een meerjarig EU-onderzoek, getiteld "RESTATE" - Regenerating large housing estates in Europe, A guide to better practice. Zeist, 2006, 192 pp EN. Daarin worden nieuwbouwwijken in 10 EU-landen, in 15 steden met 30 grote nieuwbouwwijken met elkaar vergeleken. Daarbij worden een twaalftal probleemclusters onderscheiden, waaronder de multiculturaliteit, met name in Westelijk Europa. Het onderzoeksverslag dat tegelijk een gids voor betere beleid wil zijn, wordt besproken in e-urban Journal (coming up). Mede-auteurs zijn o.a Thomas Knorr-Siedow van het Duitse Institut für Regionalentwicklung und Strukturplanung (IRS) en de in e-urban al eerder geïntroduceerde Iván Tosics uit Budapest. (Budapest Learning Points, Regenera UrBlog)

 FORUM kondigt acht werkgroep-bijeenkomsten aan:

1. Woonateliers & Olympiades Arnhem (Malburgen) - Gemeente Arnhem (Charly Tomassen), Rijnstad Arnhem (Annette Visser)
2. Groepswoonprojecten allochtonen, Haagse ervaringen (Rosemary Samandhan)
3. Social investments en Sustainable communities. Project Angell Town (London, Brixton) (Mohni Gujral)
4. Culturele diversiteit in architectuur (over multicultureel bouwen en wonen en invloed op gedragregels openbare ruimte) - Jonge architecten en ontwerpers presenteren hun visie en werken (Ergün Erkoçu)
5. Europese bewonersnetwerken: R4R Resident University (Wim Giezeman)
6. Rotterdam en Mensen maken de stad ( Wim Lakmaker)
7. AEDES: Kamers met kansen (Michael Turel)
8. Zelfbeelden en identiteit allochtonen jongeren (Jenny Wesly)

 Ons commentaar:

"FORUM", oorspronkelijk een 100% door het toenmalige ministerie van WVC gesubsidieerde stichting, die landelijke samenwerkingsverbanden van etnische groeperingen bundelde, zoals die voortkwamen uit de immigratie, werd later omgezet in een meer bedrijfsmatig opererende instelling, die service verleent aan multiculturele initiatieven.

Een benadering van kansen en knelpunten van de lokale multiculturaliteit vanuit de gebouwde omgeving, is heel relevant voor een integrale benadering van wijksgewijze emancipatie en regeneratie.

RESTATE heeft in haar diepgaande onderzoek een aantal zaken zichtbaar gemaakt, die voor het publiek, en ook niet voor de talrijke commentatoren in integratie-zaken die Nederland tegenwoordig kent, helemaal niet zo vanzelfsprekend lijken.

Kortom, deze conferentie is een kans, om het debat vanuit de gangbare algemeenheden en vooroordelen terug te brengen naar de dagelijkse realiteit en weer eens nuchter knelpunten en kansen onder ogen te zien. 

> Résumé [EN]

PrintView Printer Friendly Version

EmailEmail Article to Friend